Ce reprezintă o ancoră?
Îți amintești când erai copil iar bunica îți pregătea mâncarea preferată sau mama pregătea un desert preferat, și anumite mirosuri, sau anumite mâncăruri te conduc involuntar cu gândul la ele?
Spre exemplu, pentru mine, mirosul unui cozonac mă duce cu gândul la bunica mea.
De altfel, mirosul unui parfum îmi trezește anumite amintiri, evident evocarea unor anumite momente plăcute îmi dau o stare de bine, de liniște, poate de fericire.
Mirosul de cafea involuntar îmi trezește o anumită stare!
În acest context al accesări unor anumite amintiri prin intermediul simțurilor, s-a creat o ancoră către starea de bine, către acele trăiri și emoții.
Evocarea acelor trăiri și a acelei stări îmi conferă resurse în contexte importante.
Crearea și accesarea unei ancore
Se poate realiza prin intermediul exercițiilor de vizualizare a unei situații care ți-a generat o anumită stare precum: încrederea în tine, iubirea, liniștea, fericirea, etc.
Vizualizând o anumită situație trăită la pachet cu setarea unui semn, precum un pumn strâns, pocnit din degete, etc, te va conduce implicit la accesarea stării dorite.
Ceea ce am detaliat reprezintă explicația importanței setării unei ancore care te va conduce la accesarea stării dorite.
Acum, hai să facem împreună pas cu pas pentru un exemplu cu privire la setarea unei ancore pentru accesarea stării de încredere:
1. Închide ochii și vizualizează un moment în care ai avut deplină încredere în tine.
Observă ce făceai, ce îți spuneai, unde erai, dacă mai erau alte persoane în jurul tău, ce îți spuneau, ce mirosuri erau, dacă erau.
Observă care era starea ta, cum îți simțeai corpul, care era postura, observă fiecare detaliu care prezintă importanță pentru tine în acel moment.
2. Vizualizează tot acest context, simte la nivelul corpului starea avută.
3. Dublează intensitatea acelei stări și în acest moment setează acel semn, spre exemplu strânge pumnul.
4. Deschide ochii, inspiră, expiră și reia această procedură de setare a ancorei de 3 ori.
5. Repetă accesarea ancorei zilnic, astfel încât, în momentul în care ai nevoie să accesezi starea setată.
Spre exemplu să ai încredere pentru a reuși o prezentare, un interviu, strânsul pumnului, ancora ta, să te transpună involuntar către starea setată.
Meditație ghidată pentru exercițiul de setare a unei ancore
În final, pentru a te ajuta să îți setezi și să accesezi ancora, am atașat un fișier audio cu o meditație ghidată special concepută pentru acest exercițiu.
Ascultând această meditație, vei fi îndrumată pas cu pas prin procesul de vizualizare și setare a ancorei, ceea ce îți va permite să te concentrezi mai bine și să obții rezultate mai rapide și mai eficiente.
Succes!
Nicoleta Dina,
life coach