Skip to content
Exerciții

Inversarea anxietății

Exercițiu acrobatic: o persoană în aer, cu capul în jos și picioarele în sus, efectuând o inversare

Lupta interioară pentru depășirea fricii, ai trăit-o și simțit-o de-a lungul timpului în diverse etape și ipostaze ale vieții.

Starea de frică ai învățat-o în copilărie, în perioada de imprimare, 0-7 ani.

Ți-a fost frică să stai singură în casă, să nu superi un membru al familiei, un prieten, poate la școală frica de a lua note slabe și consecințele acestor rezultate.

Toată această stare ai integrat-o treptat în viața si comportamentul tău, astfel încât, de foarte multe ori ai preferat să te retragi, ca o formă de protecție.

Ai evitat confruntările, ai evitat să îți expui un punct de vedere, deoarece ți-a fost frică să nu fie greșit, iar în felul acesta te poziționezi diferit iar, stările tale se amplifică și ramifică în fel de fel de stări.

Frica ne paralizează!

Frica îți paralizează si îți blochează starea

Frica te poate reduce la tăcere, te ține captivă într-o stare de amorțeală, o stare care aduce cu ea alte nemulțumiri sau alte stări, numite metastări, o stare ce derivă din altă stare.

Frica este starea care te duce în trecutul tău, te face să rememorezi toate momentele din trecut când ai avut un eșec, iar acel moment vine în prezent alături de tine, te minimalizează.

Alegi să crezi în acele eșecuri, le dai valoare de adevăr din pricina fricii

Cel mai adesea greșim când alegem să trăim în trecut, când rememorăm acele insuccese, datorate poate fricii.

Ne aducem aminte când, din pricina frici, nu am luat o anumită atitudine, n-am acționat într-un fel, care astăzi ar putea scrie o altă poveste.

Cunoști perfect autostrada fricii, pe care tot patinezi de-a lungul timpului!

Dar eliberarea de frică, rescrie un moment de confirmare a sinelui.

Atunci, când lași acele gânduri care ți-au indus starea frici, când analizezi momentul prezent, nu cel de ieri, sau cel din viitor, ci momentul aici și acum, centrată în interiorul tău te eliberezi de frică.

Formulează întrebări:

  • Ce contează acum pentru tine?
  • Ce nevoie ai tu acum?
  • Dacă te tulbură o situație, ce nu este încă perfect?

Caută să explorezi răspunsul la aceste întrebări, explorează răspunsurile la situațiile din prezent, separă situația de moment.

Observă ce nevoie ai în prezent pentru a rezolva situația și nu lăsa frica să se asocieze cu momentul prezent.

Fă distincția între momentul prezent și situație.

Vei observa că în momentul prezent nu există frica iar situația va trece.

Prin coaching poți face această distincție între situația dificilă și ceea ce simți în momentul prezent raportat la experiențele tale anterioare.

Un exercițiu care te va ajuta la inversarea anxietății sau fricii pe care îl putem explora în sesiunile de coaching este acesta:

Exercitiu inversarea anxietății

Gândește-te la ceva care îți provoacă frică sau anxietate.

  1. Observă în ce direcție se învârte anxietatea în corpul tău, închide ochii și vizualizează folosind săgeți roșii ale căror vârfuri indică sensul de mișcare.
  2. Imaginează-ți cum scoți această senzație afară din corp, o răsucești, colorezi săgețile în albastru în loc de roșu și le introduci iar în corp, astfel încât senzația se va învârti în direcția opusă.
  3. Continuă să învârți în corpul tău senzația în direcția opusă, din ce în ce mai repede și observă cum te simți în mod diferit.
  4. Acum, cu ochii închiși, gândește-te la ceva care te va face să te simți cu adevărat confortabil. Observă în ce direcție se deplasează această senzație.
  5. Învârte această senzație de confort în timp ce îți imaginezi experiența desfășurându-se extraordinar de bine și funcționând perfect.

Pe măsură ce faci acest exercițiu, privește la tot ceea ce poți vedea în fața ta în momentul prezent, la ceea ce poți auzi și la toate lucrurile din lumea reală cărora le poți acorda atenție.

Alături de mine în sesiunile de coaching poți explora și inversa frica sau anxietatea, poți fi chiar tu cea care are curajul de a explora o situație din trecutul tău care a sădit semințele fricii și anxietății.

Nicoleta Dina,
life coach

Share: