Identificarea valorilor personale te ajută să clarifici deciziile pe care le iei în raport cu modul în care îți petreci timpul liber, spațiul tău fizic, energia și felul în care îți cheltuiești banii.
Spre exemplu, îți dorești un telefon performant și alegi un model extrem de costisitor, acest aspect se datorează faptului că valoarea ta în raport de propria persoană, de a avea produse și servicii de calitate, te poate ușor influența în decizia de a achiziționa acel telefon.
Pe de altă parte, dacă valoarea ta înaltă este pe creștere, dezvoltarea ta personală, în momentul în care alegi să achiziționezi cursuri sau cărți, workshopuri, această decizie este foarte ușor de luat.
Însă, la polul opus, dificultatea de a achiziționa un pachet de călătorie și invocarea argumentelor de tipul: “pare prea scump, nu ne permitem!” aceasta se datorează faptului că, în acel moment, valoarea ta nu este pe vacanțe / călătorii, într-un cuvânt relaxare, ci ai alte priorități.
Observă modul în care îți gestionezi resursele financiare, timpul, energia, spațiul fizic și în acest fel îți determini care sunt valorile tale personale.
Răspunde la următoarele întrebări:
1. Cu ce îți umpli cel mai mult spațiul personal sau profesional?
Spre exemplu, dacă în spațiul tău personal telefonul îți este în permanență aproape de tine, ai în vedere la ce anume îți folosește telefonul, ce fel de comunicare și mai ales cu cine, poate
cu familia, sau prietenii, sau relații profesionale.
2. Cum îți petreci în principal timpul liber?
Dacă spre îți petreci timpul cu familia, ce anume activitate derulați în cadrul familiei?
Poate curățenie, iar, în felul acesta ai o valoare mare pe igiena și confortul spațiului tău fizic, sau, poate pe plimbări sau vizionarea unui film, iar în acest context, valoarea ta este pe
relaxare, iei foarte ușor decizii în raport de aceste valori.
3. Cum îți consumi cel mai mult energia, ce te energizează?
Spre exemplu, îți consumi energia practicând un sport, astfel ai o valoarea mare pe sănătate, pe felul armonios al corpului și tonus, iei foarte ușor decizia de a petrece timp în sala de sport.
4. Cum îți cheltui banii?
Dacă cheltuiești bani pe alimente, ce tip de alimente consumi?
Poate alimente bio, având astfel o valoare mare pe propria persoană, produse de calitate în raport de aprecierea fată de tine.
Fă o listă cu modul în care îți gestionezi finanțele, astfel vei înțelege de ce anumite decizii în raport de achizițiile tale nu se justifică în raport cu altele.
Poți observa astfel, în relație cum gestionați bugetul și înțelegerea valorilor fiecăruia, dar și modul în care reușești să înțelegi valoarea fiecăruia precum și clarificarea nevoilor de cuplu.
Pentru acest aspect, îți voi pregăti un alt exercițiu.
5. Unde ești mai disciplinată?
6. Despre ce îți place cel mai mult să înveți, să citești sau să studiezi.
În raport cu ceea ce îți place să studiezi poți observa dacă valorile tale sunt pe creștere alegând literatură de specialitate, sau despre sfaturi culinare, valoarea ta fiind influențată de spațiul în care manifești aceste experiențe culinare, familie etc.
Observă care sunt valorile tale, ce semnificație au pentru tine și felul în care tu te manifești în raport de aceste valori.
Ce alegeri îți sunt influențate de aceste valori, care este scopul lor și cum anume te servesc?
Înțelegerea și manifestarea acestor valori în raport de deciziile pe care le iei cu ușurință sau mai greu, te ajută să:
- Să ai aceiași înțelegere atât față de propria persoană, cât și fată de persoanele cu care interacționezi.
- Elimini presiunea precum și tendința de a-ți judeca propriile alegerile, dar și alegerile altor persoane, precum partenerului sau colegii de serviciu.
- Apreciezi importanța valorilor tale și felul în care te servesc.
Valorile tale îți determină înțelegerea deciziilor tale și felul în care te manifești!
Nicoleta Dina,
life coach